Çintar mantarı

Çintar ya da çıntar, Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen etli lezzetli bir mantar türüdür.. Yağmurlardan sonra kızıl çam ormanlarının dibinde mantar gibi bitiveren kızıla çalan turuncu renkte bir mantar türüdür..

Çıntarın faydaları :
Demir açısından zengin olması nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye ediliyor. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarında etkili olan folik asitçe de zengin. Bazı türlerinde bağışıklık sistemini arttıran kimyasal bileşikler mevcut. Yağ içermediği için protein değeri yüksektir ve rejim yemeği olarak da kullanılıyor.

Özellikle Muğla ve çevresindeki çamlık alanlarda çam ağaçlarının dibindeki iğne yaprakların arasında yağmur sonrası yetişen mantar türü kış aylarınfa büyük ilgi görüyor.Yöresel adıyla çıntar olarak adlandırılan bir mantar çeşidi olan ve kış mevsimi gelince sofraların vazgeçilmez besini olan bu mantar türü, yol kenarı satıcılarının da değişmez sermayelerinden birisi.

Muğla ve çevresindeki açık pazaryerlerinde de kış mevsiminde büyük rağbet gören çıntar, küresel ısınmaya bağlanan yağmurların geç yağması nedeniyle biraz daha az bulunur hale geldi. Fethiye’de de semt pazarlarında neredeyse yok satan çıntarın kilosu 10 TL olarak tezgahları süslüyor.

Fethiye’nin köylerinde yaşayan vatandaşlar da beğendikleri lezzetlerden biri olan çıntarı bulmak için hafta boyunca yağan yağmurların ardından dağlara çıkıyorlar. Dağlardaki patikalarda uzun mesafeler yürüyerek çıntar toplayan köylüler bu mantarları ya evlerinde kendileri tüketiyorlar yada yol kenarlarında satarak ekonomik gelir elde ediyorlar.