Çörek mantarı

Çörek Mantarı(Boletus edulis) ülkemizde yetişen lezzetli ve yenen mantarlardandır..

Çörek Mantarının özellikleri

-Şapkanın üzeri açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişen renklerde olabilir. Şapkanın kenarlarında düzgün olmayan kaba yivler bulunur.

-Şapkanın kenarında ince beyaz bir hat bulunur.
-Şapkanın altında borucuklardan oluşan süngerimsi bir katman bulunur. Bu katman genç yumrularda gri-beyaz renktedir.

-Boru tabakası gelişkinlerde sarıdan-yeşilimsi sarıya değişen renklerdedir. Bu tabakayı şapkanın etinden ayırmak olanaklı ve kolaydır.
-Ayak dibe doğru beyzi ve şişkindir. Rengi şapkanın üst tarafına nazaran daha açık kahverengidir.
-Tüm ayak yüzeyini açık renkli bir ağ tabakası kaplar. Bu tabaka şapkaya doğru giderek belirginleşir.

-Mantarın eti beyazdır. Ancak şapka derisinin altı kızıl kahverengi olur.

Hazirandan Ağustosa ve Eylülden Kasıma kadar yapraklı ağaçlardan meşe, huş, bilhassa kayın, iğne yapraklılardan çam, bilhassa genç ladin meşçereleri altında ve çevresinde, oldukça asit karakterde topraklarda, ormandaki yol kenarlarında, orman sınırı boyunca, yaprak çürünyüsü üzerinde ekseriyetle çok sayıda bazan tek tek görülür.

Hoş kokusu ve fındık gibi, mulayim, hoş ve lezzetli tadı vardır..yenilebilen en iyi mantarlardan biridir. Kurutularak veya yağ içinde saklanabilir.Mantarın tadı yumuşaktır ve çiğ iken hafif tatlıdır.

Hem yapraklı hem de iğne yapraklı ormanlarda yetişir.

Mantar sapından tutularak döndürülüp koparılır. Ayağın alt kısmındaki topraklı kısımlar patates soyar gibi kesilip temizlenir. Bazan en alt ucu sarı renkte olur. Bu kısım kesilip atılmalıdır.

Çörek mantarının kurtçukların (larva) istilasına uğraması çok olağandır. O nedenle mantar boylamasına kesilip içi kontrol edilmelidir. Kurtçuklar bazan sadece şapkayı, bazan sadece ayağı kaplamış olabilir. Neresi kurtçuklu ise oralar kesilip atılır, geri kalan bölümler saklanırlar.

Şapka altındaki süngerimsi tabaka yaşlı mantarlarda yumuşar, gevşer ve vıcıklaşır. Çoğu kez de larvalarla kaplı olur. O durumlarda bu tabaka sıyrılıp atılmalıdır. Gençlerinde bu tabaka mantarın diğer etli kısımları ile aynı özellikleri haizdir ve yenilebilir. Çörek mantarının kendisi de bir başka mantarın istilasına uğrayabilmektedir. İnce beyaz bir örtü şeklinde mantarın gövdesini saran bu parazit sonucu çörek mantarı bozulur ve yenilmez hale gelir.