Kanlıca mantarı

Kanlıca Mantarı ( Lactarius salmonicolor) Melki mantarıda denilir.Mantarın adı, büyük bir porsiyon yendikten sonra çiş renginin kırmızılaşmasından gelmektedir. Bunda korkulacak bir yan yoktur.

Kanlıca mantarının özellikleri
-Mantar gevrek yapıdadır. Kolaylıkla kırılarak küçük parçalara ayrılabilir.
-Gövde kesildiği, kırıldığı yada berelendiğinde havuç suyuna benzer, koyu portakal rengi bir sıvı çıkar.
-Şapkanın üzeri açık yada koyu portakal renginde dar, merkezi halkalarla kaplıdır.
-Gövde üzerinde değişik şekil ve büyüklükte yeşil lekeler bulunur.
-Şapkanın altında bulunan lameller gövde ile aynı, portakal rengindedir.
-Sap (ayak) portakal renginde ve düzdür.
-Sapın kesiti gözenekli yada ortası deliktir.

-Mantarın eti beyazdır. Fakat kesildiginde yada zedelendiginde ,çıkan sıvı tarafından az yada çok portakal rengine boyanır. Bir süre sonra bu renk önce şarap kırmızısına daha sonra da yeşile dönüşür.bu su acıdır.
-Şapkanın kenarları önceleri aşağı doğru kıvrıktır. Zamanla düzelerek şapka hunimsi bir görünüm kazanır.

kanlıca mantarının Kendine özgü hoş bir kokusu vardır.mantarın tadı acıdır fakat nahoş değildir, lezzetlidir.
Geçkin mantarların tadı biraz sert olabilir.Bunu gidermek için mantar parçalara ayrılıp kapalı bir kapta bir kaç dakika su içinde kaynatılıp suyu dökülür.

Özellikle sulak yerlerde yetişenler kolaylıkla sinek larvalarının istilasına uğrarlar. Toplanan mantarlar ortasından boylu boyunca kesip bu durum kontrol edilmelidir. Eğer var ise larvalı kısımlar kesilip atılır. Hem bu nedenle hem de sertleşmiş olabileceği için çapları 7-8 cm den büyükleri toplamamak daha iyi olur.

Kanlıca mantarlarının temizlenmesi oldukça kolaydır. Mantar gövdesi döndürerek koparıldıktan sonra sadece küçük topraklı ayak ucunu kesip atmak yeterlidir. Şapkanın üzeri yapışkan olmadığından ayrıca temizlemeğe gerek olmaz.

Kanlıca mantarı Çam meşçerelerinde ve çam ormanı açıklıklarında, çayırlıklarda, Avrupa'da yapraklı ağaç ormanlarında, ilkbahar ve sonbaharda yağmurlardan sonra görülür.