Karpuzun Faydaları

Kiraz, bileşimindeki A ve C vitaminleri, düşük kalori değerleri nedeniyle diyetisyenler tarafında kilo vermek isteyenlere tavsiye edilirken, sapı halk arasında idrar söktürücü olarak kullanılıyor. Kiraz alırken temiz, parlak ve hasarsız olmasına dikkat edilmeli, çünkü rengi koyu olanlar her zaman daha tatlı oluyor. Kiraz, üzün süre dayanması için yıkamadan plastik bir kaba koyup buzdolabında saklanmalı ve daima yemeden hemen önce yıkanmalı.

En lezzetli serinleme yollarından biri olan karpuzun ana yurdu Afrika’nın tropikal bölgeleri. 500′den fazla çeşidi bulunan karpuz, mayıstan eylül ayına kadar bulanabiliyor. Tatlı ve sulu, olgun bir karpuz seçmek için dikkat edilmesi gereken noktalar, kabuğunun renginin parlak değil, mat olması ve tırnakla hafifçe kazındığında yeşil kısmın kolayca çıkması, ayrıca şeklinin simetrik olması. Toprağa oturan kısmının renginin açık sarı olması, beyaz veya yeşil olmaması da gerekiyor. Eğer kesmece karpuz alınacaksa içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edilmeli. Karpuz, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliğiyle çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan ‘beta karoten’ içeriyor.

İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleme ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynuyor. Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan ‘cucurbocitrin’ adlı maddeyle kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Karpuz yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan, yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri var.