Hormonsuz Gıdaları Nasıl Anlayabiliriz ?



Genel olarak dış görünüşü şekilsiz, bozuk, sivri çıkıntıları olan, içleri ya da çekirdek etrafı boş ve ürün kendine has tadı vermiyorsa o sebze ve meyveler hormonludur...

Hormonlu meyve ve sebzelerin dış görüntülerinin şekilsiz, bozuk, içlerinin ve çekirdek çevresinin boş olduğu, kendisine has tadı vermediği belirtildi.

Tarımsal Kalkınma Vakfı ve Konya Büyükşehir Belediyesince yürütülen 57 bin 630 Euro bütçeli AB destekli Gıda Tüketicisini Koruma ve Bilinçlendirme Projesi kapsamında, vatandaşlara Gıda Tüketicisi El Kitabı dağıtıldı.

Konya’da açılan stantlarda tüketicileri bilinçlendirmek için vatandaşlara dağıtılan kitapta, “Hormonsuz gıda nasıl anlaşılır?” başlıklı bölüm dikkati çekiyor.

Hormonlu gıdaların tüketilmemesi için dikkat edilmesi gerekenlerin sıralandığı kitapta, öncelikli olarak, her meyve ve sebzenin mevsiminde tüketilmesi öneriliyor.

Meyve ve sebzeleri mevsiminde alıp kurutarak ya da dondurarak tüketmenin hormonlu gıda tüketme riskini azaltacağı ifade edilen kitapta, “Genel olarak dış görünüşü şekilsiz, bozuk, sivri çıkıntıları olan, içleri ya da çekirdek etrafı boş ve ürün kendine has tadı vermiyorsa o sebze ve meyveler hormonludur” deniliyor.

Kitapta, vatandaşların, çarşıda pazarda hormonlu ve hormonsuz sebze-meyveyi ayırt edebilmeleri için bazı ip uçları şöyle sıralanıyor:

Domates: Domates kesildiğinde içi fazlaca boşsa meyvenin ucunda sivri çıkıntılar ve yuvarlak yapısından farklı bir şekle sahipse hormonlu olduğundan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca hormonlu domateslerde dik kesildiğinde ortasında beyaz ve sert bir tabaka görülür.

Salatalık: Şekilsiz, bir ucu kalın bir ucu ince veya yan yana yapışık meyvelere dikkat edin. İçleri adete sünger gibi, çekirdek evi de kof bir yapıya sahiptir. Tatlarında farklılıklar ve lezzetsizlik vardır.

Biber: Aşırı büyük ve etli bir görünüme sahiptir. Çekirdek etrafı boş, etli kısmında domatesteki gibi beyaz ve sert bir doku görülür.

Patlıcan: Şekli bozuktur, kenarda şişlikler görülür. Yan yana yapışıktır, etli kısmı sünger gibi kof olur.

Patates: Şekilsiz ve yumruları birbirine yapışıktır. Patateste aşırı gübre ve hormon kullanılırsa içinde kararmalar görülür.

Çilek: Aşırı büyük, çift yapışık ve içleri boştur.

Karpuz: Hormonlu karpuzların çekirdek evleri boştur. Yendiği zaman aşırı nişasta kokusu verir.

Hormonsuz Gıdaları Nasıl Anlayabiliriz ? yorumları

  • Image Description
    Mehmet tuğrul
    18.02.2014

    Günümüzde çilek cinsleri elli-yüz gram/adet olacak şekilde ürün veriyor.Özellikle Rubigen,fortuna,camarosa ve amiga cinsleri kendi genetikleri yani doğaları gereği iriler.ben bir çilek üreticisi olarak kontrollü tarım yapmaktayım ve kesinlikle hormon kullanmamaktayım.Kendi çocuğuma ve aileme yedirmediğim meyveyi başkalarınada yedirmedim..Çileğin iriliğini sadece hormona bağlamak konuyla ilgili yeterli bilginizin olmadığını gösteriyor.Bir yazı yazmadan önce konuyla ilgili bir araştırıp öğrenip de öyle yazarsanız insanları yanlış yönlendirmez siniz.
    Üreten emek sarfedenlere biraz saygı bekliyorum.Selamlar...

  • Image Description
    yemekci
    19.03.2014

    Öncelikle sitemize olan ilginiz ve bilgiendirici yorumunuz için teşekkür ederiz mehmet bey

    Bir çilek üreticisi olarak çilekler ve cinleri ile alakalı ddetaylı ve bilgilendirici yazılarınızı bizimle ve ziyaretçilerimizle paylaşabilirsiniz..bu şekilde hormonlu çilek ve hormonsuz çilek nasıl anlaşılır bu konuda tüm ziyaretcilerimize faydalı bilgiler vermiş olursunuz..Bilgilendirmeniz dogrultusunda dogru bilinen yanlışlar da düzeltilebilir..